Carnitas

CARNITAS

(Mexicaanse Pulled Pork Taco's)


Niveau: Gemiddeld

Land van herkomst: Mexico

Gang: Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 8 - 10 personen

Tijd: 1 uur intrekken + ± 8 uur bereiden


Ingrediënten:

  • 2½ kilo procureur
  • 2 flesjes donker bier
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 2 groene jalapeño's (zonder zaadlijsten), fijngesneden
  • 6 tenen knoflook, in plakjes gesneden
  • 250 ml vers sinaasappelsap
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1½ tl gemalen chipotle
  • 2 tl knoflook granulaat
  • 2 tl uien granulaat
  • 2½ tl zeezout
  • 1 el gedroogde oregano
  • 2½ tl versgemalen zwarte peper
  • 2½ tl gemalen komijn


Ingrediënten om te serveren:


Overige Benodigdheden:

  • BBQ met deksel
  • kersen rookhout
  • Dutch Oven
Carnitas

Pulled pork kennen we allemaal als een BBQ-klassieker, en misschien maak je dit gerecht al regelmatig. Maar heb je ooit van carnitas gehoord? Dit is de Mexicaanse versie van pulled pork, met een net iets andere bereiding. In plaats van uren op de barbecue bereid je je carnitas eenvoudig deels in een Dutch Oven. Wat het nog specialer maakt, is de manier van presenteren: geen broodjes met koolsalade en BBQ-saus, maar frisse, street style taco's! Vul de zachte taco's met sappige carnitas, een schepje Pico de Gallo, romige avocado, crema de Mexicana, wat verkruimelde feta en verse koriander. Het resultaat is een smaakvol gerecht vol kleur en frisse smaken, dat je meteen naar de straten van Mexico brengt. Perfect voor een gezellige maaltijd met een koud glas Corona!


Bereiding:

  • Haal het vlees uit de koelkast en dep het rondom droog met een stuk keukenpapier.
  • Snij harde en dikke stukken vet weg.
  • Doe het vlees in een passende kom of ziplockzak en giet er het bier bij tot alles onder staat.
  • Dek af of sluit de ziplockzak en zet 12 uur koud weg.
  • Haal na 12 uur het vlees uit het bier en dep goed droog met keukenpapier.
  • Meng voor de rub het paprikapoeder, chipotle, zeezout, oregano, zwarte peper, komijn, knoflook- en uiengranulaat.
  • Richt je BBQ in voor indirect grillen. Zorg voor een start temperatuur van ongeveer 140⁰C. Deze zal straks aanzienlijk dalen als je rookhout toevoegt.
  • Wrijf het vlees rondom goed in met de rub en laat een uurtje op kamertemperatuur intrekken.
  • Leg 2 flinke stukken rookhout op het vuur. 
  • Leg het vlees op het rooster (indirect) en sluit de deksel.
  • Regel met de schuiven de temperatuur naar ongeveer 100 - 110⁰C.
  • Laat het vlees 3 uur roken.
  • Als het vlees bijna 3 uur gerookt heeft giet je de sinaasappelsap in de Dutch Oven. Voeg de ui, knoflook en jalapeño toe.
  • Haal na 3 uur roken het vlees van de BBQ en stook de temperatuur op naar ongeveer 170⁰C indirecte hitte.
  • Leg het vlees in de Dutch Oven en sluit af met de deksel.
  • Plaats de Dutch Oven in de BBQ en sluit de deksel van de BBQ.
  • Laat het vlees nu 3 - 4 uur in de Dutch Oven sudderen. Check na 2 uur garen regelmatig of het vlees gaar is en er nog genoeg vloeistof in de Dutch Oven zit.
  • De procureur is gaar als hij bijna vanzelf uit elkaar valt.
  • Als het vlees gaar is mag hij van de BBQ. 
  • Haal het vlees uit de Dutch Oven en trek hem op een grote snijplank met 2 vorken uit elkaar tot Carnitas.
  • Doe het vlees terug in de Dutch Oven en vermeng het met het achtergebleven vocht.
  • Serveer het vlees in kleine gordita's met lekkere toppings zoals gordita’s, avocado, Cholula Hot sauce original, Pico de Gallo, Crema-Mexicana, feta en koriander.


Tja.... en wat drink je hier bij? Ik zou niet moeilijk doen en gewoon kiezen voor een ijskoude Corona! Met zijn lichte en zachte karakter is dit Mexicaanse pilsje ideaal om samen met vrienden te delen. Voeg een schijfje limoen toe voor een extra twist!


¡Buen proofcho!


13-11-2024

Mexicaanse Pulled Pork
Carnitas
Carnitas
Carnitas
Cholula Hot sauce original
Corona Extra
Share by: