Kofte

KOFTE VAN DE BBQ


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Turkije / Griekenland

Gang: Streetfood / Bijgerecht

Hoeveelheid: 6 personen

Tijd: 10 minuten bereiden + 3 uur rusten + 10 grillen


Ingrediënten:

  • 1000 gram runder- of lamsgehakt
  • 15 gram platte peterselie, fijngesneden
  • 15 gram verse koriander, fijngesneden
  • 10 gram verse munt, fijngesneden
  • 2 el komijnpoeder
  • 2 tl zeezout
  • 2 el paprikapoeder
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1½ tl versgemalen zwarte peper
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 rode ui, fijngesneden
Turkse Kofte

Als je ooit in Turkije of Griekenland bent geweest herken je direct de geur van gegrilde kofte's boven een houtskoolvuurtje. Die mooie herinnering kun je weer ophalen met dit recept van de gegrilde kofte's.


Bereiding:

  • Meng in een ruime kom het gehakt met de ui, knoflook, munt, peterselie en koriander. Zorg dat deze 'grovere' ingrediënten goed met het gehakt vermengd zijn.
  • Voeg het zout, paprikapoeder, kaneel, gemberpoeder, zwarte peper en komijnpoeder toe aan het gehakt en meng alles zeer goed door elkaar. Als het gehakt te mager is kun je eventueel wat olijfolie toevoegen. Dek de kom af en laat het gehakt minimaal 3 uur, maar liever een nacht in de koelkast rusten. Hierdoor zal het gehakt beter binden en de smaken sterker ontwikkelen.
  • Richt een BBQ in op 200⁰C  met een directe en indirect zone.
  • Verdeel het gehakt in 12 gelijke porties en kneed ze tot een soort langwerpig ovale gehaktballen.
  • Leg de kofte's op de BBQ direct boven het vuur en gril ze tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 53⁰C. Keer de kofte's regelmatig om. Mocht het grillen te snel gaan, leg ze dan als ze bruin zijn boven het indirecte gedeelte om verder te garen.
  • Serveer de kofte's met zelfgemaakte gegrilde yoghurt flatbreads en tzatziki of een eenvoudige salade.


Afiyet olsun!

Καλή όρεξη!


Turkse Kofte
Share by: