Souvlaki Chicken

SOUVLAKI CHICKEN


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Griekenland

Gang: Streetfood

Hoeveelheid: 6 personen

Tijd: 35 minuten bereiden + 2 uur marineren


Ingrediënten marinade:

  • 3 el verse oreganoblaadjes, fijngehakt
  • 5 tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 el olijfolie
  • zest van 1 citroen
  • sap van 2 citroenen
  • 1 tl gemalen komijn
  • 3 el peterselie, fijngehakt
  • 1 el uiengranulaat
  • 1 verse rode peper zonder zaadjes, fijngehakt
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • versgebakken Griekse pita


  • 650 gram kippendijfilet, in stukken van 4 x 4 cm gesneden
  • 300 gram tzatziki
  • 2 el ouzo
  • 1 citroen, in partjes
  • 1 grote ijzeren spies (of 6 kleine spiesjes)
Souvlaki Chicken

Souvlaki is een Grieks gerecht dat z'n oorsprong vind in Athene.  Het bestaat uit stukjes vlees, meestal varkensvlees of kip, die op spiesjes worden geregen en gegrild. Het vlees wordt soms geserveerd met stukjes ui, tomaat en/of paprika. Het is een populair streetfood in Griekenland en wordt vaak geserveerd met tzatziki (een saus op basis van yoghurt en komkommer), pitabroodjes of platbrood. Het is een smaakvolle en veelgeprezen optie voor een snelle hap of een informele maaltijd.

In mijn recept rijg ik alle stukken kip aan een lange spies, zodat ik er na de bereiding stukjes per bord af kan schuiven. Wil je 6 kleine spiesjes gebruiken, snij de kip dan in stukjes van 2 x 2 cm.

Voor een extra lekkere tzatziki kun je 2 el ouzo aan het recept toevoegen. Dat maakt echt het verschil.


Bereiding:

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade.
  • Voeg de stukjes kippendijfilet toe en meng alles goed door elkaar.
  • Laat minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast marineren.
  • Richt je BBQ in op 200⁰C direct grillen.
  • Rijg de kippendijfilet aan de grote spies. Laat indien mogelijk wat ruimte tussen de stukjes vlees.
  • Leg de spies bovenop het rooster en laat 5 a 6 minuten grillen tot er mooie grillstrepen ontstaan. Draai ze niet te snel om, want dan is de kans groot dat ze blijven plakken.
  • Draai de spies om en grill nog eens 4 a 5 minuten. De kip is gaar bij een kerntemperatuur van 75⁰C.
  • Leg op elk bord een Griekse pita en wat van de Tzatziki.
  • Schuif het gegrillde vlees van de spies op de borden.
  • Garneer met een partje citroen.


Probeer eens Griekse rode wijn zoals Agiorgitiko of Xinomavro. Deze wijnen hebben vaak fruitige aroma's en een medium tot volle body die goed samengaan met gegrild vlees.


Καλή όρεξη!

Kalí órexi!

14-05-2024

Souvlaki Chicken
Souvlaki Chicken
Techni Alipias Cabernet Sauvignon-Agiorgitiko
Share by: