Springrolls met garnalen

SPRINGROLLS MET GARNALEN


Niveau: Envoudig

Land van herkomst: Vietnam

Gang: Fingerfood

Hoeveelheid: 12 stuks

Tijd: 25 minuten voorbereiding


Ingrediënten:

  • 18 (diepvries) rauwe reuzengranalen (ongepeld)
  • 75 gram mihoen
  • 1 kropje baby romainesla, in reepjes gesneden
  • ½ komkommer, geschild en in reepjes gesneden
  • 7 gram verse munt (alleen de blaadjes), grof gehakt
  • 7 gram korander (alleen de blaadjes), grof gehakt
  • 7 gram bieslook, grof gehakt
  • 70 gram wortel, julienne gesneden
  • 50 gram taugé
  • 12 ronde rijstvellen
  • 50 gram gezouten grote pinda's
  • 3 lente-uitjes, in ringen gesneden
  • warm water
  • Vietnamese koriander sojasaus
  • Thaise limoen-dipsaus
Springrolls met garnalen

Springrolls hebben een interessante oorsprong die teruggaat tot het oude China. Hoewel er enige discussie bestaat over de precieze oorsprong en verspreiding ervan, wordt over het algemeen aangenomen dat ze zijn ontstaan in de regio van het oude China.

Historisch gezien zijn er verwijzingen naar een gerecht dat lijkt op springrolls dat dateert uit de Han-dynastie (206 v.Chr. - 220 n.Chr.) in China. Deze vroege versies van springrolls waren waarschijnlijk gevuld met ingrediënten zoals vlees, groenten en kruiden, vergelijkbaar met de moderne springrolls die we vandaag kennen.

Naarmate de tijd verstreek, verspreidden springrolls zich door handelsroutes naar andere delen van Azië, zoals Vietnam, Thailand en de Filipijnen. Elk land heeft zijn eigen variant van springrolls ontwikkeld, met verschillende vullingen en bereidingsmethoden, die vaak zijn aangepast aan lokale smaken en ingrediënten.

In Vietnamese keuken staan springrolls bekend als "gỏi cuốn" en worden ze traditioneel gevuld met verse kruiden, rijstnoedels, garnalen, varkensvlees of ander vlees, en verpakt in rijstvellen. In de Thaise keuken worden springrolls "por pia tod" genoemd en worden ze vaak gevuld met groenten en soms met vlees of garnalen, en vervolgens gefrituurd. In de Filipijnse keuken worden springrolls "lumpia" genoemd en kunnen ze worden gevuld met een verscheidenheid aan ingrediënten, zoals gehaktvlees, groenten, en soms zelfs zoete vullingen zoals bananen.

Vandaag delen we een Vietnamese versie, "gỏi cuốn", met jullie. Heerlijk met verse groenten, kruiden en garnalen.


Bereiding:

  • Stoom de garnalen in 4 minuten (diepvries 8 minuten) gaar. Laat ze iets afkoelen. Verwijder de kop en pel de lijfjes. Halveer de garnalen over de lengte.
  • Zet alle ingrediënten in aparte kommetjes klaar op tafel.
  • Doe lauwwarm water in een ondiepe schaal. Daar kun je straks de rijstvellen in weken. Je kunt er ook zo'n handige carrousel voor gebruiken.
  • Dompel een rijstvel maximaal 2 seconden helemaal o Vouw de onderkant van het rijstvel zo strak mogelijk over de vulling, nder in lauw warm. Leg hem op een werkblad of borden vul hem over dwars met de ingrediënten. Sla de zijkanten van het rijstvel naar binnen deels over de vulling. Rol het geheel nu strak op.
  • Herhaal dit met de andere rijstvellen of, heel gezellig, laat iedereen z'n eigen rolls maken.


ทานให้อร่อย!

Thān h̄ı̂ xr̀xy!

Springrolls met garnalen
Springrolls met garnalen
Share by: