Gyros van de rotisserie

GRIEKSE GYROS VAN DE ROTISSERIE


Niveau: Eenvoudig

Land van herkomst: Griekenland

Gang: Streetfood / Hoofdgerecht

Hoeveelheid: 12 - 15 personen

Tijd: 20 minuten voorbereiden + 24 uur marineren + 2 uur grillen


Ingrediënten:

  • 3 kilo procureur

Ingrediënten marinade:

  • 250 ml olijfolie
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 3 eetlepels appelciderazijn
  • 3 groene pepers, in ringen gesneden
  • 3 uien, geraspt
  • 1 citroen, sap
  • 4 el verse tijm, alleen de naaldjes

Ingrediënten gyroskruiden:

  • 25 gram zeezout
  • 1½ el paprikapoeder, zoet
  • ½ el paprikapoeder, gerookt
  • 1½ el knoflookgranulaat
  • 1 el komijnzaad, gemalen
  • 1½ el uiengranulaat
  • ½ el vers gemalen zwarte peper
  • 2 tl oregano, gedroogd
  • 2 tl peterselie, gedroogd
  • 1½ tl selderijzout
  • 2 tl tijm, gedroogd
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl cayenne peper
Griekse Gyros van de Rotisserie

De naam "gyros" is afgeleid van het Griekse woord "γύρος," wat "draaien" of "ronddraaien" betekent. Gyros wordt traditioneel bereid door grote stukken gemarineerd vlees aan een verticale spit te bevestigen. Het vlees wordt vervolgens langzaam gegrild terwijl het aan de spit draait. Terwijl het vlees gaart, worden dunne plakjes afgesneden en direct geserveerd op pitabroodjes. Het concept van gegrild vlees aan een spit is echter niet uniek voor Griekenland. Vergelijkbare gerechten zijn te vinden in verschillende culturen over de hele wereld, zoals shawarma in het Midden-Oosten en döner kebab in Turkije. De oorsprong van gyros als specifiek Grieks gerecht kan worden getraceerd naar de twintigste eeuw, toen het populair werd in Griekenland en uiteindelijk internationaal bekendheid kreeg als een smakelijke streetfood optie. Tegenwoordig is gyros een geliefd gerecht in vele delen van de wereld en wordt het vaak aangepast aan lokale smaken en voorkeuren. Zoals nu ook mijn versie van dit heerlijke gerecht.


Bereiding:

  • Snij de procureur in plakken van 4 mm.
  • Meng alle ingrediënten voor de marinade en meng dit in een ruime kom met de plakken procureur. Doe de plakken procureur in een ziplockzak en zet alles minimaal 1 nacht in de koelkast.
  • Meng alle kruiden voor de gyroskruidenmix en stamp fijn in een vijzel. Zet afgesloten weg tot gebruik.
  • Haal de gemarineerde procureur uit de koelkast en ziplockzak. Bewaar wat marinade voor tijdens het grillen.
  • Leg de plakken in een ruime bak bestrooi ze gelijkmatig met ongeveer 30 gram van de kruidenmix. Zorg dat het vlees rondom voorzien is van de kruidenmix. Zet in de koelkast en laat nog even 3 uur intrekken.
  • Rijg het vlees aan het spit van een rotisserie. Zorg dat de plakken goed stevig tegen elkaar aan zitten. Snij eventueel uitstekende onregelmatigheden er af, zodat de buitenkant redelijk egaal is.
  • Laat het vlees aan de spit in ongeveer een uur op kamertemperatuur komen.
  • Richt ondertussen je BBQ in op 150⁰C.
  • Hang de rotisserie in de barbecue en gril de gyros in zo’n 2 uur gelijkmatig gaar tot een kerntemperatuur van 72 – 74 gr. C. Smeer eventueel af en toe in met de over gehouden marinade. Je kunt ook telkens de gare buitenkant er af snijden en daarna het spit weer op de BBQ plaatsen.
  • Serveer de gyros met vers gebakken Griekse pita, tzatziki en een eenvoudige salade van paprika, ui, komkommer en tomaat of Griekse rijst.


Καλή όρεξη!

Kalí órexi!

Griekse Gyros marineren en kruiden
Griekse Gyros van de Rotisserie
Griekse Gyros van de Rotisserie
Share by: