Niveau: Eenvoudig
Land van herkomst: Griekenland
Gang: Streetfood / Hoofdgerecht
Hoeveelheid: 12 - 15 personen
Tijd: 20 minuten voorbereiden + 24 uur marineren + 2 uur grillen
Ingrediënten:
Ingrediënten marinade:
Ingrediënten gyroskruiden:
De naam "gyros" is afgeleid van het Griekse woord "γύρος," wat "draaien" of "ronddraaien" betekent. Gyros wordt traditioneel bereid door grote stukken gemarineerd vlees aan een verticale spit te bevestigen. Het vlees wordt vervolgens langzaam gegrild terwijl het aan de spit draait. Terwijl het vlees gaart, worden dunne plakjes afgesneden en direct geserveerd op pitabroodjes. Het concept van gegrild vlees aan een spit is echter niet uniek voor Griekenland. Vergelijkbare gerechten zijn te vinden in verschillende culturen over de hele wereld, zoals shawarma in het Midden-Oosten en döner kebab in Turkije. De oorsprong van gyros als specifiek Grieks gerecht kan worden getraceerd naar de twintigste eeuw, toen het populair werd in Griekenland en uiteindelijk internationaal bekendheid kreeg als een smakelijke streetfood optie. Tegenwoordig is gyros een geliefd gerecht in vele delen van de wereld en wordt het vaak aangepast aan lokale smaken en voorkeuren. Zoals nu ook mijn versie van dit heerlijke gerecht.
Bereiding:
Καλή όρεξη!
Kalí órexi!
Het enige wat een zen-kok nodig heeft om te beginnen, is een zaadje twijfel, een snufje vertrouwen en een lepel vastberadenheid!
Bernard Glassman & Rick Fields